Deutsch

English

Rundtur Hitta hit Gårdsbutik Bakgrund Sevärt  

Hem

 

         

 

 

 
 

Om Katthult som inspelningsplats

De tre filmerna om Emil

Astrid Lindgrens Böcker om Emil

 
 

Filmerna om Emil

Katthult var inspelningsplats för de flesta av de utomhusscener som spelades in om Emil mellan 1971 och 1973. Resultatet blev tre filmer och ett antal fristående tv-avsnitt som har sänts i ett antal länder över hela världen.

Emil i Lönneberga (1971)
I den första filmen om Emil får vi lära känna familjen Svensson i Katthult med drängen Alfred och Pigan Lina. Mest av allt får vi naturligtvis lära känna Emil och de hyss han ställer till. I den här filmen fångar han sin pappa Antons stortå i en råttfälla, häller palt i hans ansikte och lyckas själv köra ner hela sitt huvud i soppskålen så att han får hälsa på doktorn i Mariannelund. Men lillasyster Ida fick aldrig se Mariannelund varför Emil hissar upp henne i flaggstången till Antons stora förtret. Men Emil hinner även med att göra "goda" hyss, som att bjuda hela fattigstugan på julmat i stora tabberaset i Katthult.

Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972)
Hela Världen oroar sig för att en komet skall slå ner på jorden. Det gör även familjen Svensson i Katthult men åker ändå till Vimmerby för att gå på marknad. Med dit följer naturligtvis Emil som i Vimmerby passar på att skaffa häst och skrämma vettet ur fru Petrell. Hästen Lukas får han senare stor nytta av då han mitt i vintern räddar livet på blodförgiftade Alfred genom att köra honom till Mariannelund. 

Emil och Griseknoen (1973)
Lina får bekymmer med tandverk och Emil vill naturligtvis hjälpa henne med detta. Med en rad galna idéer försöker Emil hjälpa henne att få ut tanden men lyckas inte. Istället gör han andra saker. Bl.a. samlar han in pengar vid grindarna i Katthult för att åka på auktionen i Backhorva. Där gör han enligt Anton en rad "vanvettsaffärer"... som alla i slutänden visar sig vara riktigt nyttiga. Lite senare räddar Emil livet på en liten nyfödd gris och får ta hand om den själv. Men han nöjer sig inte med att hålla den vid liv. Han lär den sitta fint, hoppa högt och många andra konster. Som att äta jästa körsbär tillsammans med tuppen och Emil. Historien slutade med att Emil och Griseknoen fick göra avbön hos Godtemplarna.
 

Regissör:
Olle Hellbom

Skådespelare:
Emil - Jan Ohlsson
Ida - Lena Wisborg
Anton - Allan Edwall
Alma - Emy Storm
Alfred - Björn Gustavsson
Lina - Maud Hansson
Krösamaja - 
Carsta Löck

Filmerna producerades av Svensk Filmindustri.

 

 

 

 

 

 

 

Katthult, 598 92 Vimmerby, info@katthult.se