Det finns många historier att berätta om Katthult. En historia är förstås Astrid Lindgrens berättelser om Emil som säkert alla har läst eller sett på film. En annan historia är vad som skedde under filminspelningen och vad som har skett sedan dess på gården. Som alla gårdar i Småland har förstås gården Katthult en alldeles egen historia, och den berättar vi gärna om då ni kommer förbi.
Från gård till turistattraktion
Katthult är en av fyra gårdar i byn Gibberyd. Samma familj har varit ägare till gården sedan 1800-talet. Det var en vanlig bondgård fram till 1970 då ett film-team dök upp och frågade om de fick spela in filmerna om Emil i Lönneberga på gården. Inte kunde vi ana att det skulle bli en sådan förändring jämfört med tidigare.
Astrid Lindgren och Olle Hellbom. Foto: Lars-Erik Svantesson
Gården passade väl till att bli Katthult av flera orsaker. Precis som Astrid Lindgren beskriver så låg gården vackert bland körsbärsträd och syrener. Dessutom fanns så gott som alla byggnader redan på plats. Den enda byggnaden som inte fanns innan filminspelningen var snickerboa som byggdes upp av filmteamet. En fördel var att gården låg förhållandevis ostört. Det fanns ingen större risk att bilar och andra moderniteter passerade förbi och störde inspelningsarbetet. Dessutom låg gården i en vacker sluttning som gjorde att det var möjligt att få vackra och funktionella kameravinklar.Läs mer →
Mer om filminspelningen
I Mariannelund ca. 1 mil från Katthult ligger Barnfilmbyn som drivs av Emilkraften i Mariannelund. Förutom besöksmålet Filmernas hus, filmpedagogisk verksamhet, kompetensutveckling och ett kunskapscentrum omfattar Barnfilmbyns vision även filmproduktion och ett Småland Film Commission med fokus på barnfilm.
Barnfilmbyn är väl värt ett besök. Så är också deras hemsida www.barnfilmbyn.se som bl.a listar en rad platser i bygden där olika filmscener ur Emilfilmerna spelades in.
Böcker och Filmer om Emil
Astrid Lindgrens böcker om Emil
Det hade aldrig blivit någon film om inte Astrid Lindgren hade skrivit sina fantastiska böcker om Emil. Här följer en förteckning över de böcker Astrid Lindgren har skrivit om Emil (och Ida) i Lönneberga. Alla böcker är utgivna av Rabén & Sjögren. De flesta av böckerna säljer vi i Katthultsboden tillsammans med filmer och CD-skivor.
Emil i Lönneberga (1963)
Nya hyss av Emil i Lönneberga (1966)
Än lever Emil i Lönneberga (1970)
Den där Emil (1972) – Bilderbok
När Emil skulle dra ut Linas tand (1976) – Bilderbok
Stora Emilboken (1984) – Samlingsvolym
När lilla Ida skulle göra hyss (1984)
Emils hyss nr 325 (1985)
Inget knussel, sa Emil i Lönneberga (1986)
Ida och Emil i Lönneberga (1989) – Samlingsvolym
Emil med paltsmeten (1995) – Bilderbok
De tre filmerna om Emil i Lönneberga
Katthult var inspelningsplats för de flesta av de utomhusscener som spelades in om Emil mellan 1971 och 1973. Resultatet blev tre filmer och ett antal fristående tv-avsnitt som har sänts i ett antal länder över hela världen.
Emil i Lönneberga (1971)
I den första filmen om Emil får vi lära känna familjen Svensson i Katthult med drängen Alfred och pigan Lina. Mest av allt får vi naturligtvis lära känna Emil och de hyss han ställer till. I den här filmen fångar han sin pappa Antons stortå i en råttfälla, häller palt i hans ansikte och lyckas själv köra ner hela sitt huvud i soppskålen så att han får hälsa på doktorn i Mariannelund. Men lillasyster Ida fick aldrig se Mariannelund varför Emil hissar upp henne i flaggstången till Antons stora förtret. Men Emil hinner även med att göra “goda” hyss, som att bjuda hela fattigstugan på julmat i stora tabberaset i Katthult.
Nya hyss av Emil i Lönneberga (1972)
Hela världen oroar sig för att en komet ska slå ner på jorden. Det gör även familjen Svensson i Katthult men åker ändå till Vimmerby för att gå på marknad. Med dit följer naturligtvis Emil som i Vimmerby passar på att skaffa häst och skrämma vettet ur fru Petrell. Hästen Lukas får han senare stor nytta av då han mitt i vintern räddar livet på blodförgiftade Alfred genom att köra honom till Mariannelund.
Emil och Griseknoen (1973)
Lina får bekymmer med tandvärk och Emil vill naturligtvis hjälpa henne med detta. Med en rad galna idéer försöker Emil hjälpa henne att få ut tanden men lyckas inte. Istället gör han andra saker. Bl.a. samlar han in pengar vid grindarna i Katthult för att åka på auktionen i Backhorva. Där gör han enligt Anton en rad “vanvettsaffärer”… som alla i slutänden visar sig vara riktigt nyttiga. Lite senare räddar Emil livet på en liten nyfödd gris och får ta hand om den själv. Men han nöjer sig inte med att hålla den vid liv. Han lär den sitta fint, hoppa högt och att göra många andra konster, som att äta jästa körsbär tillsammans med tuppen och Emil. Historien slutade med att Emil och Griseknoen fick göra avbön hos Godtemplarna.
Medverkande, bl.a.
Regissör – Olle Hellbom
Emil – Jan Ohlsson
Ida – Lena Wisborg
Anton – Allan Edwall
Alma – Emy Storm
Alfred – Björn Gustavsson
Lina – Maud Hansson
Krösamaja – Carsta Löck
Filmerna producerades av Svensk Filmindustri.